Toplu Mail Gönderimi
Toplu Mail Gönderimi ile İlgili Bilmeniz Gerekenler:
İnternet kullanımının son derece yaygın olduğu günümüz dünyasında toplu mail gönderimi, şirketler tarafından sıkça kullanılan, reklam ve pazarlama teknikleri arasında büyük bir öneme sahiptir.
Peki toplu mail gönderimlerinin etkili olabilmesi için nelere dikkat edilmeli?
Toplu Mail Tasarımı Nasıl Olmalı?
Toplu mail gönderiminde istenilen verimin alınması için, belli başlı kriterlere kesinlikle dikkat edilmesi gerekir. Bunların başında ise mail tasarımı gelir. Toplu mail atarken normal maillere oranla daha fazla görsel içerik kullanılması tavsiye edilir. Bu şekilde mail, daha okunabilir bir hal alacaktır. Fotoğrafları seçerken de kullanıcıya hitap edilmesi gerekmektedir. Yaş grubu, cinsiyet, hatta kişiye özel tercihler göz önünde bulundurulmalıdır.
Toplu maillerde belki de en önemli özelliklerden biri mail tasarımının responsive, yani bütün cihazlara uyumlu bir tasarım olmasıdır. Maillerin çoğunun mobil cihazlardan takip edildiği bir dönemde, mobil cihazdan okunma zorluğu teşkil eden bir maile kimse vakit harcamayacak ve mail amacına ulaşamayacaktır. Bu yüzden, uzmanlar tarafından tasarlanan mobil cihaz uyumlu bir mail tasarımı tercih edilmelidir.
Toplu mail tasarımında renk uyumuna dikkat etmek, okunması kolay ve sade yazı tipleri tercih etmek, mailin tasarımını çok sık değiştirmemek de önemli koşullar arasında sayılabilir. İşinin ehli kimseler tarafından hazırlanan tasarımlarda renk ve tasarım tercihleri kurumu yansıtır ve görüldüğünde kurumu anımsatacak şekilde düzenlenir. Bu şirketler adına kayda değer getiriler sağlayacaktır.
Toplu Mail Gönderirken Nelerden Kaçınmalı?
Toplu maillerin başarısız olmasında ki en büyük etken kuşkusuz ki mailin spam mail (istenmeyen e-posta) olarak nitelendirilmesidir. Mailin spam olarak değerlendirilmemesi için ilk olarak mail adresleri toplanmamalıdır. Kişilerin rızası olmadan gönderilen bu izinsiz mailler şirkete başarıdan çok zarar getirebilir.
Toplu maillerde kullanılan bazı kelimeler, e-posta filtresi denilen, mailleri kategorilere ayırmaya yarayan uygulamalarca spam mail olarak algılanır. Spam, maillerde çoğunlukla kullanılan ‘bedava, yüzde yüz, garantili, taahhüt yok’ gibi kelimeler spam filtresine takılmanıza sebep olabilir. Bunun yanında dil bilgisi hataları, tümü büyük harflerle yazılan başlıklar, çok fazla kullanılan ünlem işaretleri de spam klasörüne düşmenize sebep olur.
Toplu mail gönderirken kullanıcıları bunaltmamaya, çok sık mail gönderip spam olarak algılanmamaya özen gösterilmelidir. E-posta filtreleri sizi spam olarak algılamasalar bile, bir süre sonra kullanıcı sayıca fazla maillerden rahatsızlık duyup maillerinizi spam olarak işaretleyebilir ve ya mail aboneliğinden çıkmak isteyebilir. Yapılan araştırmalar çok sık mail göndermek kadar çok seyrek mail göndermenin de kullanıcıları olumsuz etkilediğini gösteriyor. Çok seyrek mail göndermek kullanıcının kurumu unutmasına veya mail adresinin firmada bulunmasının kendisine bir yarar sağlamayacağını düşünmesine sebep olabiliyor.
Raporlama Neden Önemli?
Rekabet ortamında edinilen bilginin miktarı ve kalitesi bir kurumu çok üst sıralara taşıyabilecek bir etkendir. Bilgi işlenerek ve algoritmalarla desteklenerek başarının anahtarı olan stratejilere dönüştürülebilir. Toplu mail gönderimi esnasında, bu bilgiler toplu mail servislerinin sizin için hazırladığı raporlama hizmetleri yoluyla edinilmektedir.
Raporlama hizmeti; mailin açılma oranları, farklı bir başlık kullanıldığında bu orandaki değişmeler, mail içindeki linklerin tıklanma oranı yani mailin okunma oranları, içerik değişikliklerinde bu oranlardaki değişimler, mailde bulunan linke tıklandıktan sonra işlem gerçekleştirme oranları, kullanıcı geri bildirimleri gibi bilgiler içerir. Bunun yanında, ‘’Hangi kullanıcı ne tür maillere ne gibi tepkiler veriyor, müşterilere hangi yollarla daha iyi ulaşılabilir, kullanıcı mail yoluyla pazarlamanın hangi aşamasında kaybediliyor, mail hiç açılmıyor mu yoksa içerik mi cazip gelmiyor?’’ gibi birçok sorunun yanıtı raporlama sayesinde bulunabilir.