Marka Nedir ?
Bir işletmenin ürün ve ya hizmetlerini, bir başka işletmenin ürün ve ya hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan sözcüklerden, kişi adlarından, şekillerden, harflerden, sayılardan oluşan her türlü işaret ve sembollere Marka denilmektedir.
Şahıs ya da şirket işletmeniz için türetilmiş isimler, kişilerin isimleri, sloganlar, şekiller, sayılar ve her türlü işaret kanunen Marka Tescil işlemi ile korunarak sizlere ait olmaktadır.
Markalar ticaret ünvanlarında yer alıp, ticaret siciline kayıt ettirilmiş olsa dahi 556 Sayılı Markaların Korunması hakkında KHK hükümlerince belirtildiği gibi, Türk Patent Enstitüsü’nce tescil edilmemiş ise yasal olarak size ait değildir.
Marka Tescil, günümüzde bir işletmenin değerinin tespitinde önemli bir hale nokta haline gelmiştir. Dolayısı ile markalar ticari bir varlık olarak sayılmaktadırlar.
Neler Marka Tescili Olabilir?
Kişi isimleri, sloganları, sayılar, şekiller, işletmeler için oluşturulan ibareler ve işaretler örnek olabilir.
Kimler Marka Tescil Yaptırabilir ?
Markanızı ticari işletme, şahıs ve ya birden fazla şahıs adına tescil ettirebilirsiniz. Marka sahibi bizzat kendi kullanabileceği gibi başkalarına da kullanım izinleri verebilir.
Sahibi olduğunuz markanızı, noter sözleşmesi ile başka bir ticari işletmeye ve ya şahsa devir edebilirsiniz.
Tescilli Markanın Sağladığı Haklar ?
Tescilli bir marka sahibine münhasır hak sağlar ve marka sahibinin üçüncü kişiler tarafından markasının izinsiz kullanımını önleme yetkisi vardır. Bu önleme hakkı, “Resmi Markalar Bülteninde” ilan edilmesi itibariyle hüküm kazanır.
Tescilli olmayan markalar, markaların tescili ve korunması hakkında yasalarla getirilen haklardan ve korumadan yararlanamazlar.
- Franchise verebilirsiniz!
- Lisans yöntemi ile markanızı kiralayabilirsiniz!
- KOSGEB teşviklerinden yararlanalabilirsiniz!
- Teminat göstererek, banka işlemlerinde kullanabilirsiniz!
- tr alan adına sahip olabilirsiniz!
Markalar, sadece marka tescil edildikleri ülkelerde korunur. Firmaların ihracat yaptıkları ya da Franchise yöntemi ile bayiilik verdikleri ülkelerde, markalarını mutlaka tescil ettirmeleri
gerekmektedir. İhracat yapılan ülkede, markanız başka bir firma adına tescilli ise “gümrüklerde mallara el konulması” riski bulunmaktadır. Böyle bir durumda tescil edilmemiş marka ile ihracat yapmak, yüzbinlerce hatta milyonlarca bedele mal olabilir.
Ayrıca; Yurtdışı Marka Tescilleri, uluslararası pazarlarda kalıcı olabilmenin ve rekabet edebilmenin ön şartlarından biridir.
Marka Tescil Kriterleri:
Konu olan işaretlerin ayırt ediciliği, marka tescilinde en önemli unsurlardan biridir. İşlemi yapılacak olan bir markanın, yazılı, görsel ve fonetik olarak ayırt edilemeyecek kadar benzerinin olmaması gerekmektedir. Tescil yapabilmek için isim, şekil ve işaretler, diğer marka tescillerinden tamamen farkı olması gerekmektedir.
Müracaat Öncesi Araştırma:
Başvuru yapılmadan önce; markanın tescile uygun olup olmadığının gelişmiş veri tabanlarından araştırılması gereklidir. Yapılan araştırmanın da markanın tescil edilebilmesi için gerekli kriterlere uygun olması gerekir. Türk Patent Enstitüsü’nde yapılan marka tescil öncesi araştırmalar her zaman doğru sonuçları vermemektedir.
Dolayısıyla kimi zaman yanlış müracaatlara neden olabilmektedir. Uzman kadromuz ile en güncel ve doğru marka tescil araştırmalarını Türkiye Dünya Medya olarak ücretsiz gerçekleştiriyoruz.
Başvurusu Nasıl Yapılır?
Marka tescil başvuruları, Türk Patent Enstitüsü’ne bağlı ve yetkili olan resmi vekillere sahip patent ofisleri aracılığıyla yapılmaktadır.
Talep edilen evrakların doldurulmasından sonra, Türkiye Dünya Medya aracılığı ile marka tescil başvurusu yapabilirsiniz.
Marka Tescil Süreci:
Markanızın resmi olarak tescil edilmesi ve ileride karşılaşılabilecek sorunları ortadan kaldırmak için, müracaat öncesinde mutlaka Marka Araştırması yaptırmanız gerekmektedir. Bu araştırma markanızın sorunsuz ve zamanında tescil edilmesini sağlayacaktır.
Firmamız aracılığıyla tescil edilmesi istenen markaların işlemleri aynı gün içerisinde gerçekleştirilerek tarafınıza başvuru numaranız ve müracaatınızı belgeleyen resmi evrağınız ile iletilmektedir.
Adınıza tescil edilecek olan markaların resmi olarak koruma süresi 10 Yıl süre ile geçerlidir. 10 yıl sonra, tescilli markanızın yenileme işlemini yaptırmamız gerekmektedir.
Marka Yenileme işlemi, 556 Sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 41.inci maddesi, Yönetmeliğin 16.ncı ve 17.nci maddelerinde gösterilen şart ve süreler ile belirtilmiştir.
Kanun çerçevesinde yenileme işlemi yapılmayan markalar hükümsüz sayılarak, iptal edilecektir.