Hosting Nedir ?
Hazırladığınız web sayfalarını yüklemek için bir alana ihtiyacınız vardır. Sitenizin çalışması için configure (yapılandırma) edilmiş olan sunucularda sizin için ayrılan alana hosting denir. Hosting hizmeti, bilgisayarlardan daha güçlü olan sunucu dediğimiz makinalar üzerinden sağlanmaktadır. Sunucular sürekli açık ve günün her saati erişilebilir olmak zorundadır.
Siz, gece 03:00′ de bile bilgisayarınızdan www.turkiyedunyamedya.com adresine girdiğinizde web sitesi karşınıza geliyorsa, o anda sizin bilgisayarınız bizim sunucumuza bağlanıp bizim sitemize ait olan dosyaları sizin bilgisayar ekranına taşıyor demektir. İşte bunun için sunucuların sürekli açık ve internete bağlı olmaları gerekir.
Sunucular data center dediğimiz özel odalarda saklanmaktadır. Bu odalarda sürekli bir sistem mühendisi, jeneratör, klima, metro, internet (yüksek hızda internet) olması gerekmektedir. Tüm bu materyaller bir araya geldiğinde sunucu ve hosting hizmeti sağlanmış olmaktadır.
Ayrıca mailler de yine bu sunucular üzerinden sağlanmaktadır.
Hosting hizmeti domainin (Domain Nedir?) dns (Dns Nedir?) üzerinden sunucuya yönlendirilmesi ile çalışmaktadır. Hem web siteleri hem mail adresleri sunucu üzerinden ip protokolü ile sizin bilgisayarınızla bağlantı kurmaktadır.
Günümüzde birçok yerli ve yabancı firma hosting işlemi yapmakta ve sizlere aldığınız domain adının aktif hale getirilmesi için, yer tahsis etmektedir. Bu yer tahsis işlemi (hosting) aylık ya da yıllık olarak kira usulü ile yapılmaktadır. Hosting işlemlerinde sizler için önemli noktalar şunlardır;
– Hız (Sitenizin açılma hızı)
– Siteniz için size verilecek alan boyutu (MB)
– Desteklediği programlar ve genel özellikler
Bunları önem sırasına göre teker teker açıklayalım.
Hız: Sitenize ait sayfaların yüklenme hızı burada çok önemli bir unsur oluşturmaktadır. Gezilen sitelerin sayfalarının yavaş olarak gelmesinin ya da gelmemesinin iki önemli nedeni vardır: Bunlardan ilki, internete bağlandığınız bilgisayarın yeterli kapsama alanına sahip olmamasından kaynaklanır. İkincisi ise, hostingden daha doğrusu hosting aldığınız serverdan kaynaklanır. Şayet; hosting aldığınız serverın internete çıkış hızı düşük ise ya da kapasitesinin üstünde hosting hizmeti veriyorsa, doğal olarak sayfalarınızın yüklenme hızı yavaş olur. Ayrıca hız konusunun, sayfalarınızın boyutu ve hazırlandıkları programlarla da alakalı olduğunu hatırlatalım. Çünkü bazı siteler flash ve animasyon programları ile hazırlanır. Bu durum HTML formatta hazırlanan sitelere oranla flashlı sitelerin daha yavaş açılmasına neden olur.
Verilecek Alanın Boyutu: Diğer maddelere de göz atacak olursak; size verilecek alan boyutu (kaç megabayt ) ücrete göre de değişiklik göstermektedir. Siz, konusuna göre hazırlayacağınız sitenize ne kadarlık alan gerekli ise o oranda hosting alanı talep edeceksiniz. Geniş kapsamlı ve içeriği fazla bir site düşünüyorsanız sitenize verilecek alanın boyutunun da büyük olması gerekir. Verilecek alan iki açıdan önemlidir; birincisi daha öncede ifade ettiğimiz gibi hazırlanacak sitenin boyutu açısından, ikincisi ise e-mailler açısındandır. Çünkü yapılan tasarımla beraber verilen mailler de aynı alanı paylaşır. Eğer verilen hosting alanı küçük ise, belli bir süreden sonra mail trafiğinde sorunlar ortaya çıkabilir.
Server Desteği: Web hosting de bir diğer önemli nokta da kullandığınız program ve veritabanını kiraladığınız sunucusunun desteklemesidir. Günümüzde artık internet siteleri tanıtımın yanında hazırlanan dinamik formlar sayesinde daha farklı işlevleri de (İş başvuru formları, talep formları, kredi kartı ile satış gibi) yerine getirmektedir. Bu tür formların hazırlanması, özel programlama dilleri (ASP, PHP, SQL gibi) ile yapılmaktadır. Örneğin ASP destekli bir sitenin çalışabilmesi için sitenin server tarafında ASP ile yapılmış formları destekleyen programların kurulu olması gerekir.
Hosting işlemlerini yaptırırken bunlara dikkat etmeniz gerekir.
Bu konuda o kadar çok farklı özellik var ki, sizlerin amaçlarına yönelik olarak her konuda doğru yönlendirme yapmaya hazırız.